ZiĐin: vandali sinoć rušili imovinu kompanije!

Prošle noći, oko 23 h, grupa, u kojoj je bilo više od 40 neidentifikovanih lica, upala je na prostor Severnog revira RBM-a, kompanije Serbia ZiJin Copper, i u rušilačkom pohodu oštetila imovinu Jenšana, kompanije koja je podizvodjač na ovom radilištu RBM-a.

Iz RBM-a su naglasili da se radi o vandalskom postupku i, da nakon prve procene, šteta iznosi preko 100.000 dolara. Ovaj nasilni napad nadležne službe kompanije Serbia ZiJin Copper prijavile su policiji, koja je posle prvog uviđaja, preduzela potrebne radnje.

Zbog aktivnosti kompanije prethodnih dana na planini Starici, postoji osnovana sumnja da se radi o napadu lica koja su samozvani zaštitnici prirode, a koja su prethodno na ovoj planini mesecima boravila u improvizivanom kampu, često praveći ispade kojima su ugrožavali svoju i bezbednost zaposlenih radnika. S obzirom na to da su se široj javnosti predstavljaju kao građani zabrinuti za planinu Staricu, i da se zalažu za očuvanje životne sredine, ovi postupci pokazali su njihovo pravo lice. Naime boraveći na planini, koju navodno čuvaju, palili su svakodnevno vatre, rizikujući izazivanje požara, koji bi mogao zahvatiti celu šumu, ostavljali velike količine smeća i brojnim svojim aktivnostima kršili zakon i jasno pokazali da je njihov interes politički aktivizam, a ne istinsko očuvanje prirode.

Sigurni smo da će naležne institucije u Srbiji, pre svega policija, odgovorno i savesno obaviti svoj posao i da neće dozvoliti da se ovakvi vandalski i nasilni postupci ponavljaju u budućnosti. O svim preduzetim aktivnostima i sankcijama, koje će nadamo se uslediti i biti preduzete po zakonu, nastavićemo da informišemo javnost.