Starica: vlast ćuti, opozicija ostrašćena, a narod zbunjen.

Poslednjih meseci je najaktuelnija tema u opštini Majdanpek bila upravo planina Starica. Tačnije, hoće li zaista do njenog rušenja doći ili ne. Nakon pojavljivanja prvih bagera na vrhu planine, otpočeli su pregovori sa kineskom kompanijom ZiJin, potom protesti, a onda i kampovanje na vrhu same planine.

Preključe je i kampovanju došao kraj nakon što je privatno obezbeđenje kineske kompanije ZiJIn oteralo aktiviste sa vrha planine i rasturilo kamp.

Poslednjih meseci, činilo se da ceo grad bruji o tome šta će se dogoditi sa ovim simbolom grada Majdanpeka, a najzvučniji o tome su bili upravo odbornici opozicije.

Predstavnici vlasti u lokalnom parlamentu nisu puno pažnje posvetili ovim dešavanjima izuzev nekoliko izjava datih sa skupštinske govornice.

U svemu tome, čini se da su građani Majdanpeka ispak ostali u iščekivanju finalnih vesti o tome kakva je sudbina njihove planine i njihovog grada.

Lokalna vlast nedorečena!

Predstavnici lokalne vlasti u Majdanpeku (SNS i SPS) nisu puno pažnje davali ovim dešavanjima izuzev nekoliko rečenica koje su uputili građanima iz skupštinske sale.

Oni koji su se svojim sugrađanima obratili jesu odbornici Srpske napredne stranke Ivana Srbulović i Branislav Tomić.

Srbulović je na prethodnoj sednici Skupštine opštine Majdanpek rekla da će ona podneti ostavku sa funkcije narodnog poslanika i odbornika u Majdanpečkom parlamentu ukoliko “kinezi zaista sruše planinu Staricu”.

Tomić, koji je ujedno i funkcioner u Majdanpečkom rudniku, na prethodnoj sednici je objasnio da je “ceo grad u eksploatacionoj zoni” te da je nesigurno hoće li doći do njegovog rušenja ili ne.

Opozicija ostrašćena!

Opozicioni odbornici Majdanpečkog parlamenta mesecima pokušavaju da “zaštite planinu Staricu” raznim akcijama. Najglasniji su bili predstavnici grupe grašana Ne dam i grupe građana Može i drugačije.

Najglasniji odbornici opozicije jesu Vladimir Božić (Ne dam), Irena Barbulović (Ne dam), Martin Bežinarević (Može i drugačije) i Snežana Todorović (Može i drugačije).

Predstavnici grupe građana Ne dam su u prethodnom periodu organizovali proteste “Ne damo Staricu”, a nakon toga i otpočeli kampovanje na samom vrhu planine.

Martin Bežinarević iz grupe građana Može i drugačije je sa svojim kolegama prvo pokušao kroz pregovore sa ZiJinom da reši situaciju što nije urodilo plodom. Nakon toga je pokrenuo online peticijiu “Da se planina Starica stavi pod zaštitu države Srbije”, a sama grupa građana Može i drugačije se pridružila protestima i kampu na Starici.

Narod bez zvaničnih informacija!

Građani Majdanpeka ostali su bez zvaničnih informacija nadležnih o tome šta će se desiti sa njihovom planinom i njihovim gradom. Poslednjih meseci niko nije dao zvanične podatke ispred Vlade Republike Srbije, a opozicija upozora kako to znači samo jedno – da je već odlučeno da se Starica ruši.

Majdanpečani su u prethodnom periodu pratili i podržavali aktiviste opozicije u borbi “za očuvanje Starice” ali su i skeptični po pitanju toga “da li se može pobediti”.

Naši čitaoci su ostavljali komentare na društvenim mrežama kojima izražavaju zabrinutost za svoju bezbednost i budućnost opstanka u Majdanpeku.