Tekst Lidije Tešić: bolest ne pravi razliku ni po kom osnovu!

Ja sam žena lečena od raka dojke, borbu sam započela pre dve i po godine, sada se osećam kao pobednik.

Kao neko ko je prošao sve faze lečenja, operacija, hemoterapije, zračne terapije, biološka, veoma dobro znam koliko je snage, volje, podrške i novca potrebno da se prođe taj mukotrpni period od dijagnoze do kraja lečenja, koji je u mom slučaju trajao više od godinu dana, i sa kojim se problemima i nevoljama suočavaju onkološki bolesnici. 

Moja priča oko osnivanja udruženja građana “Nismo sami” krenula je mogu da kažem spontano, mada sam ja i pre toga smatrala da se onkološkim bolesnicima u našoj opštini ne pomaže kao u drugim gradovima Srbije, a da ne spominjem države u okruženju, ali to je već druga priča o sistemskoj promeni tretiranja onkoloških bolesnika na nivou državnih institucija i zdravstvenog sistema.

Naime, iako sam to retko radila, napisala sam post na fb stranici majdanpečkih oglasa u vezi prevoza do Kladova. Taj moj post je izazvao lavinu lajkova, komentara. Odgovarajući na komentare, palo mi je napamet da se nekako organizujemo, pokrenemo neku peticiju i slično. Pošto sam naišla na odobravanje velikog broja ljudi, odlučila sam da se sklonimo sa te stranice i otvorila sam fb grupu pod tim nazivom Nismo sami. U međuvremenu bila sam na kontrolu u Kladovu, tada je tamo bilo samo na odeljenju onkologije troje naših sugrađana. Videla sam ženu koja je nažalost ubrzo posle toga preminula, za koju sam znala kakvog je materijalnog stanja, i prošlo ni je kroz glavu “Bože, ja sam prosečnog materijalnog stanja i znam da koliko muke i troškova sam to prošla, a kako li je njoj, može li neko od njenih da je obiđe?” Ona mi je bila okidač, definitivno sam rešila da ja moram da nešto zvanično organizujem da bi mogla zvanično da se obratim institucijama za pomoć

Onda sam korak po korak došla na ideju da to bude zvanično registrovano udruženje građana za pomoć obolelima od malignih bolesti. Znala sam da to iziskuje mnogo vremena, truda, troškova, ali ja sam rešila da to uradim, pa ako neko hoće da pomogne u redu, ako ne sama ću. Na moje iznenađenje dobila sam podršku velikog broja mojih prijatelja, poznanika, sugrađana, drugih udruženja na području grada. Od pre nekoliko dana udruženje građana “Nismo sami” zvanično je počela sa radom

Moj cilj je pomoć i podrška obolelima od malignih bolesti. Udruženje je neprofitno, finnsiraće se isključivo donacijama i možda nekom simboličnom članarinom, organizovanjem dobrotvornih manifestacija i sl. Organizovaćemo skupove i predavanja o preventivnim pregledima, značaju ranog otkrivanja bolesti. Psihološka podrška je isto jako bitna.

Očekujem od lokalnih privrednika,, a pre svega od kompanije Zi Đina da će uzeti učešće u finansiranju našeg udruženja, s obzirom da statistički podaci govore da je broj oboljelih u porastu od njihovog dolaska i pokretanja i porasta obima radova na kopu, ne mislim da su jedino oni direktno krivci, niti bilo koga optužujem,ali mislim da bi bilo moralno da učestvuju u poboljšanju kvaliteta života obolelih građana.

Zatim, pre svega očekujem od lokalne samouprave i njenih čelnika da usvoje bar neke od naših predloga i time daju svoj doprinos našem radu i pomognu obolelima, naravno pod uslovom da uspem da dođem do predsednika opštine našeg grada i predočim mu naš plan i naše ciljeve, i svih relevantnih političkih struktura koje čine skupštinu naše opštine 

Moram i ovom prilikom da se zahvalim svima koji su me podržali u ovoj inicijativi, pre svega svima koji su imali dovoljno poverenja i davali novac kojim sam pokrila sve troškove registracije i svih ostalih oko osnivanja, što veruju da radim pravu stvar.

Promocija udruženja građana Nismo sami Majdanpek biće održana 4.avgusta. Tom prilikom delićemo pristupnice, sakupljati dobrovoljne priloge, prodavati rukotvorine naših sugrađana. Sav prihod biće uplaćen na račun udruženja. 

Pozivam sve prijatelje, obolele od bilo koje vrste malignih bolesti, članove njihovih porodica i sve sugrađane, privrednike, vlasnike zanatskih radnji, organizacije i udruženja koja deluju u našoj opštini, srpsku pravoslavnu crkvu i našeg sveštenika Влада Вуковић, direktore Zi Đina, javnih preduzeća, opštinsku vlast i političke partije skupštine grada da se u što većem broju okupimo, da budu naši gosti, da ih bolje upoznamo sa ciljevima i planovima našeg udruženja i pokažemo humanost na delu. Jer bolest ne pravi razliku ni po kom osnovu. 

Naravno, pozivam vas, i sve medije da ne propustite taj naš skup, i pomognete da informacija o početku rada udruženja dopre do što većeg broja ljudi.

S poštovanjem,

Lidija Tešić, predsednik udruženja građana Nismo sami Majdanpek.