Iz Timočke krajine izvezena roba u vrednosti od preko dve milijarde evra!

Privreda Timočke krajine ostvarila je suficit tokom prošle godine, budući da je prošlogodišnji izvoz bio veći za 30 odsto u poređenju sa 2021. godinom, a uvoz je smanjen za sedam. Istovremeno, beleži se pad broja stanovnika za 18 odsto u odnosu na prethodni popis, sproveden 2011. godine.

Privredna kretanja u Timočkoj krajini odnosno na teritoriji koju pokriva Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga bila su jedna od tema sednice Parlamenta privrednika ove privredne komore.

Tom se prilikom od predsednika ove Regionalne privredne komore, Dejana Tošića, čulo da je ostvaren suficit za oko milijardu i po evra, izvoz je zabeležen od 2,2 milijarde, a uvoz je smanjen za 7 odsto.

– Beleži se rast u rudarstvu za nekih 77 odsto, ali i pad u prerađivačkoj industriji, kao i pad u proizvodnji električne energije i proizvodnji gasa za 17 odsto. Broj zaposlenih u Zaječarskom i Borskom okrugu je oko 56 hiljada, a nezaposlenih je oko 14 hiljada. Najveći pad se beleži u Zaječaru sa tri hiljade nezaposlenih. Neto zarade su najveće u Boru – 86 hiljada dinara, odnosno 16 odsto veće od republičkog proseka, a prosek Zaječarskog i Borskog okruga je 68 hiljada, odnosno osam odsto manje od republičkog proseka – kazao je Dejan Tošić.

Prvi čovek Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga ukazao je i na činjenicu smanjenja broja stanovnika u ovom delu Srbije.

Prema Tošićevim rečima, u Zaječarskom i Borskom okrugu zabeležen je pad za 44 hiljada stanovnika, odnosno za 18 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku odnosno prvim objavljenim rezultatima Popisa stanovništva iz 2021. godine u Borskom okrugu je popisano 103.007 stanovnika, a u Zaječarskom 97.778.

Na prethodnom popisu 2011. godine u Borskom okrugu je živelo 124.992 , a u Zaječarskom 119.967 stanovnika.

Izvor: danas.rs