„Slikanje akvarela meni jeste igra“: Tatjana Karabašević za Danas o tome što je ušla u izbor 100 najboljih akvarelista Kanade

Za njom je jedna uspešna godina. Bila je 2022. deo izložbe 100 najboljih akvarelista sveta u Кanadi, nalepnice koje je radila za kolekciju vina dobile duplu zlatnu nagradu na Novosadskom sajmu, ilustrovala je knjigu – slikovnicu „Pobuna, Priča za decu i odrasle“ koja je prevedena i na ruski jezik. U ovoj, Tatjana Karabašević, umetnica iz Majdanpeka ima već dve izložbe i gost je umetnik na izložbi minijatura u Bangladešu.

Želela je da upiše slikarsku školu, ali je njena majka smatrala da je teško živeti kao slkar, pa se Tatjana Karabašević opredelila za arhitektonski smer, spojivši svoju želju i majčin nagovor jer je arhitektura takođe sedma umetnost.

Život ju je iz rodnog Majdanpeka odveo na par godina jer su kako kaže krenuli “trbuhom za kruhom” a kada se jedne zime vratila u rodni grad u roditeljskom stanu našla je akvarel papire, boje i četkice.

– I to je bio spas…pronašla sam svoj put i svoj mir.Akvareli su uvek čučali u meni. I kao dete dobijala sam nagrade, kako ja, tako i nastavnici i škola. Skoro smo pronašli isečak iz „Majdanpečkih novina“ koji govori o meni još iz osnovne škole – počinje svoju priču za Danas Tatjana Karabašević.

Po povratku u Majdanpek pridružila se“ Udruženju umetnika Majdanpek“ i sa njima bila deo slikarske kolonije u Donjem Milanovcu na kojoj je upoznala Velimira Кaravelića i Tomu Petrovića.

-Uz našu akademsku umetnicu Anicu Maksimović oni su uticali na ovo što sam sad. Naročito Toma Petrović. Na internetu me je pronašla smederevska velika umetnica Natalija Slijepčević Кarić, po čijem smo udžbeniku učili likovno. Кontaktirala me je, rekavši – takvih kao ti nema puno u svetu – kazala nam je Tatjana.

Prisećajući se svakodnevnih razgovora sa Natalijom, kaže nam da je ova umetnica, na njen rad pošto ju je „oblikovao“ Toma Petrović, zvani Firenca, imala samo par zamerki i da je uvek razgovor završavala rečima: idi slikaj, ostavi ovom svetu što više radova.

Izvor: danas.rs