Ćuta: protest zbog Starice trećeg septembra ispred ambasade Kine!

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta posetio je juče Majdanpek i aktiviste iz Majdanpeka, koji već više od dva meseca brane planinu Staricu, zbog, kako on kaže, zločina koji Ziđin uz pomoć države Srbije sprovodi nad Staricom.

Prema njegovim rečima, juče je zajedno sa aktivistima obišao Policijsku upravu u Majdanpeku.

“Hteli smo da razgovaramo sa nekim od načelnika u policiji, ali niko nije bio tu. Policajce koje smo zatekli pitali smo po kom to zakonu, i ko je dozvolio da obezbeđenje strane kompaniji naše građane brutalno rasteruje sa naše zemlje. Ta zemlja je državna zemlja, i pripada državi Srbiji, i građanima”, ističe on za Danas.

Na njegovo pitanje gde je policija bila da zaštiti građane kada su brutalno upali ljudi iz obezbeđenja Ziđina u kamp na Starici, odgovara nije bilo.

Nakon toga Aleksandar Jovanović Ćuta, kao i aktivisti koji više od dva meseca brane Staricu, otišli su do javnog tužioca da razgovaraju sa njim.

“Ali ni njega nije bilo. Hteli smo da pitamo da li su preduzeli po službenoj dužnosti ono što im je po zakonu i obaveza, a to je da pokrenu postupak, da utvrde po kom to zakonu, je dozvoljeno da se građani rasteruju sa naše zemlje, i na čijoj strani je ova država – na strani građana ili privatne kompanije, i da li država postoji”, objašnjava Jovanović Ćuta i dodaje:

“Mi prisustvujemo potpunom nestanku države, a oni koji vode državu zajedno sa multinacionalnim kompanijama gledaju da unište sve i da za sebe da uzmu milijarde, a nas ostave bez šume i bez vode, i da nas sa zemlje proteruju”.

Nakon pokušaja da razgovaraju sa policijom i tužilaštvom, Aleksandar Jovanović Ćuta otišao je sa aktivistima koji više od dva meseca brane Staricu, na vrh ove planine.

“Kada smo otišli na Staricu, pokušali smo da razgovaramo sa obezbeđenjem, i pitali ih šta će da urade ako dobiju opet naređenje da rasteruju ljude, da li će izvršiti to naređenje, ali odgovor nismo dobili”, objašnjava naš sagovornik.

Aleksandar Jovanović najavio je da će 3. septembra, aktivisti iz Majdanpeka, građani i Ekološki ustanak pozvati sve ekološke organizacije i sve građane Srbije, na protest ispred ambasade Kine u Beogradu.

“Okupićemo se da poručimo gospođi Čen Bo, da njihova kompanija minira zemlju i hoće da sruši planinu, koja nije kineska, već je srpska, i da sa tim momentalno prekinu. To važi za sve njihove kompanije koje truju našu decu, otimaju našu zemlju. Neka pokušaju to da rade u Kini, ali ovde im je državni vrh to dozvolio – Vučić, Brnabić, Mihajlović”, ističe Jovanović.

Nakon protesta koji će se održati 3. septembra, Jovanović kaže, da će otići u Narodnu Skupštinu sa aktivistima, i napraviti konferenciju za novinare da cela Srbija čuje šta se na Starici događa.

“Ako neko misli da ćemo mi da se povučemo, grdno se vara. Kao što smo branili Staru planinu, branićemo i Staricu, od svih onih koji su zemlju prodali stranim kompanijama. Ako se ovako nastavi za 50 godina, neće biti malih mesta gde su predvideli rudnike”, poručio je Jovanović.

Izvor: danas.rs