Žut dim iznad Starice! Da li je to sumpor dioksid?

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije žutog isparenja iznad planine Starica koje je objavila odbornica Snežana Todorović.

Ispod fotografije je dosta komentara i spekulacija šta bi moglo da bude u pitanju i koliko je to “nešto” štetno po zdravlje – obzirom da je jasno žute boje.

https://www.facebook.com/100002645445229/posts/pfbid042bYK5svHDEKYbt18chdK7MUWGGn3N2YN2ddiJXfUaAF4jdS8HGcxaaEmK4opvwPl/

“Mi smo svojevremeno tu oko planine otkrili da ima rezerva sumpora koji je u jednom trenutku krenuo da izlazi u vazduh. Mi smo to odmah zatrpali po naređenju iz Beograda. Sumpor je izuzetno štetan”, kaže za Majdanpek info naš sagovornik, rudarski inženjer u penziji koji je insistirao da ostane anoniman.

On je istakao da bi bilo jako nesmotreno od strane kineske kompanije ZiJin ako je zaista oslobodila ovaj gas u atmosferu.

“Oslobađanje sumpora bi bilo pogubno po zdravlje svih koji žive u Majdanpeku, trovanje je neminovno. Naravno, po pretpostavkom da je to u pitanju”, zaključio je on.

Druge pretpostavke oko toga šta bi ovaj fenomen mogao da bude su još strašnije, pa neki pretpostavljaju da je u pitanju i posebno jedinjenje azota koja je izuzetno kancerogeno, a nalazi se u zemlji.

Nadležni, uključujući i menadžment kineske kompanije ZiJin, nisu dali nikako obrazloženje ili saopštenju po pitanju ovoga.

Izvor: facebook