ZiĐin: sindikati i radnici neistinama štete interesima kompanije!

„Kompanija Srbija Ziđin za četiri godine uspešnog poslovanja u Srbiji pokazala je isključivo brigu i odgovornost prema svojim zaposlenima i zajednici u kojoj posluje, poštujući pri tom i zakone Republike Srbije i interna akta kompanije. Kompanija je pozvala predstavnike sindikata da nastave razgovore na realnim osnovama, jer protestima i širenjem neistina štete interesima i kompanije i svih njenih zaposlenih.”, rekao je ZiĐin u pisanom saopštenju, a preneo opštinski odbor SNSa na svojoj fejzbuk stranici.

Nedavno je navršeno četiri godine našeg poslovanja u Boru i, kad se podvuče crta, jasno je da kompanija ne samo što nije smanjivala zarade zaposlenima, već naprotiv – neto zarade su stabilno rasle. Prosečna neto zarada zaposlenih porasla je za 61,5 odsto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 68.160 dinara. Prosečna zarada u kompaniji sada iznosi više od 110.000 dinara, što je i za 50,3 odsto više u odnosu na republički prosek na kraju 2022. godine. Doprinosimo i poboljšanju životnog standarda, ne samo u Borskom okrugu, već širom Srbije, imajući u vidu da smo na ime različitih poreza od kako je ZiJin preuzeo kompaniju, u budžet Republike Srbije uplatili 348 miliona dolara.

Za naše zaposlene je važno da znaju da i ove godine mogu da računaju na novo uvećanje zarada, što predviđa novi Pravilnik o radu, na temelju naše odgovorne poslovne politike, kao i profesionalnosti i posvećenosti naših zaposlenih. Stabilnost i uspeh u radu, čak i u uslovima svetske krize, omogućili su nam i da uvećamo broj zaposlenih za 2.783, pa danas naš tim broji više od 6.100 ljudi. Koliko nam je stalo do svakog zaposlenog, pokazali smo i kada smo sačuvali oko 1.000 radnika u topionici, obezbedivši im redovne zarade, iako usled rekonstrukcije, topionica mesecima nije u funkciji.

Poštujući interes naših zaposlenih, voljni smo da nastavimo razgovor sa sindikatima, kako bi se u realnim okvirima zaključio novi Kolektivni ugovor i stavila tačka na sve neistine vezano za uslove rada u Srbija Ziđin. Naši dosadašnji rezultati, kao i osetna razlika u uslovima rada u odnosu na period pre preuzimanja kompanije, govore o snažnoj opredeljenosti Srbija Ziđin da ulaže u kadrove. Međutim, kompaniji sa više od 6.000 zaposlenih nije realno tražiti da se obaveže na povećanje iznosa zarada u određenom procentu svake godine, posebno imajući u vidu da su zarade naših zaposlenih već dostigle visok nivo u odnosu na republički prosek. Sa druge strane, planirano je i novo povećanje zarada i to već u 2023. godini.

Cilj naše kompanije je postizanje visokokvalitetnog i održivog razvoja, čime se stvaraju čvrsti temelji za još bolje uslove za naše zaposlene. U skladu sa principima društvene i poslovne odgovornosti, Srbija Ziđin nastaviće sa korenitim reformama i ulaganjem u nove tehnologije, u ljude, lokalnu zajednicu i unapređenje životne sredine“, navodi se u saopštenju Kompanije Srbija Ziđin.

Izvor: facebook/OO SNS