Da li je štrajk rudara bio uspešan?

Štrajk rudara Majdanpečkog rudnika održan je u četvrtak, 12. januara, a mi još uvek nemamo tačne informacije sa strane sindikata o daljim koracima i eventualnom dogovoru.

Naime, stotinak rudara okupilo se ispred ulazne kapije kod zgrade operative rudnika kineske kompanine ZiJin. Dok je nekoliko desetina rudara bilo na ulazu u filtražu kod Debelog luga.

Protest je nakon par sati završen, a odgovorna lica iz sindikata su rekla da se čekaju pregovori koji će se održati u ponedeljak.

“Navodno je postignut dogovor sa Anom Brnabić, ali to je nevažno. Brnabićka nema ništa sa našim platama. Plate nam daju kinezi. Jako je progrešan postupak sindikata da se tako brzo odustane od štrajka”, navodi naš izvor zaposlen u direkciji kineske kompanije ZiJin.

On smatra da je do ivakve vrste borbe trebalo da dođe i rane, ali kaže da je to stopirala umešanost politike.

“Nije tajna da je Branislav Tomić, direktor rudnika, odbornik SNSa. To ne bi bio problem da on nije aktivno radio na tome da do protesta ne dođe. Čak je i predsednika sindikata nagovorio da odustane od protesta. Sve su to beskičmenjaci”, zaključio je naš izvor.

S druge strane, unutar kompanije neki smatraju da je ovo bio i dobar postupak.

“Ja mislim da će ovi biti kako treba, nagovorili smo državu da se vrati u pregovore. Kinezi će ili prihvatiti naše uslove, ili ćemo im blokirati proizvodnju do daljnjeg”, poručuje radnik na kopu M. N.

Iako krstkog trajanja, protest rudara je digao veliku prašinu i još veće dileme među zaposlenima.

Sam protest podržali su i odbornici opozicije Irena Barbulović, Vladimir Božić, Snežana Todorović i Martin Bežinarević zajedno sa svojim aktivistima, dok su na protestu bile prisutne i porodice i prijatelji zaposlenih u kompaniji.