Ziđin Mining predstavio pedesetogodišnji plan rudarenja; Preseljenje i sela Oštrelj!

Po viziji rudarenja koju je danas meštanima sela Oštrelj predstavila kompanija Srbija Ziđin Majning, za 50 godina selo Oštrelj će biti upotpunosti pokriveno jalovištem, izjavio je danas gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić nakon sastanka sa predstavnicima ove kineske kmpanije, predstavnicima sela i predstavnikom Ministarstva rudarstva i energetike Ivanom Jankovićem.

“Danas smo otvorili sve teme i svaka rudarska aktivnost u narednom periodu ne može biti sprovedena dok prethodno ne budu upoznati građani koji su pod uticajem rudarenja i planova kompanije Ziđin. I meštani Oštrelja, i delova Bučja, Slatine, Metovnice i Brestovca. Današnji sastanak je bio preteča potencijalnog rudarenja, a planove očekujemo i od kompanije Ziđin Koper. Grad Bor je stopirao izradu plana rudarske kompanije zahvaljujući Ministarstvu rudarstva i energetike, sve dok meštani ne sagledaju i ne vide šta je vizija”, rekao je Milikić posle sastanka koji je bio zatvoren za medije.

Prema rečima predsednika radne grupe “Opstanak” iz sela Oštrelj Đorđa Anđelića, sastanak je bio konstruktivan i prevazišao je očekivanja.

“Očekujemo mnogo a plašimo se još više. Očekujemo da pre početka rudarskih radova budemo zbrinuti, jer je očigledno da ne postoji drugi način nego da se teritorija sela Oštrelj “zauzme”, zbog čega nam predstoji selidba na neko drugo mesto. Za početak, ovo je obećavajući sastanak i nadam se da će uskoro svima biti objašnjena budućnost jer je u selu opravdano veliki strah. Perspektiva nije dobra, neki to neće prihvatiti, ali se nadamo u pomoć države”, rekao je Anđelić.

Izvor: istmedia