Todorović na N1: zbog zdravlja (možda) neophodno napustiti grad!

Radovi na planini Starici proizvode prašinu koju je nemoguće sprečiti da udišete, niti da sa kopna pada na grad Majdanpek, kaže doktorka Snežana Todorović, odbornica u Skupštini Opštine Majdanpek iz odborničke grupe “Može i drugačije”.

Ona kaže da su ljudi koji rade u rudniku izloženi visokim koncentracijama kiseline, a po njenim informacijama neki su se onesvešćivali na radnom mestu.

“Imamo povećanje kancerogenih oboljenja”, rekla je Todorović u emisiji (Re)konstrukcija na N1.

Ona je kazala da će zbog zdravlja možda biti neophodno napustiti grad. Sa njom se slaže advokatica Danijela Nestorović, koja zastupa neke od aktivista koji se bore protiv miniranja Starice.

“Svako normalan ko želi da zaštiti zdravlje sebe i svoje porodice će napustiti ovaj grad”, kaže Nestorović.

Inženjer rudarstva Radovan Kulić kaže da su se kopovi rudnika u vlasništvu kineskog Ziđina približili gradu, i da tamo gde on stanuje “već pucaju zidovi”.

“To je posledica poremećaja terena”, kazao je on.

Advokatica Nestorović podseća da je parcela 624, na kojoj se izvode radovi, u vlasništvu države a pravo korišćenja imaju Srbijašume.

Kaže da su dobili informaciju da je Ziđinu nalaženo da naknadno pribavi saglasnost Srbijašuma, koju su oni navodno dobili, ali to “mi nikada nismo videli”.

Na pitanje da li su videli bilo kakvu dozvolu, kaže da postoje saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike i uprošćeni projekat.

“To se sve kod nas radi na brzinu, kad se radi o stranom investitoru svakako će dobiti dozvole po ubrzanoj proceduri, a ono što nedostaje će se naknadno pribaviti, kao što je bio slučaj sa Staricom”, rekla je ona.

Radovan Kulić kaže da je cilj Ziđina na Starici da “skinu grebene i dođu do rude koja može da ide direktno u topionicu”.

“Oni u suštini rade na divlje”, rekao je Kulić.

Dodaje da je vlada na strani kompanije i da zato mogu da dobiju dozvole kakve hoće

Danijela Nestorović se osvrnula na slučaj aktiviste Dragana Dmitrovića, koji je optužio policiju za torturu.

On, kako je kazala, nije priveden ili uhapšen nego je dobio poziv od policijske stanice u Majdanpeku radi prikupljanja informacija od građana, posle noći navodnog paljenja mašine.

“Od tada kreće apsolutna odmazda i tortura nad aktivistima”, rekla je ona.

Snežana Todorović je kazala da je slučaj napada na kineskog radnika i paljenja mašine “apsurdan”.

“Čitav scenario je vrlo neubedljiv”, kazala je.