Sindikati zadovoljni, rudari nezadovoljni! Podeljene reakcije na sporazum ZiJin-a i sindikata!

Rukovodstvo Srbija Ziđin Koper i predstavnici reprezentativnih sindikata ove kineske kompanije nakon duže od godinu i po dana pregovaranja, kolektivni ugovor kojim su prava radnika, koja su imali po prethodnom kolektivnom ugovoru ostala ista. Potpisivanju je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Nikola Selaković.

Duže od godinu i po dana trajali su pregovori reprezentativnih sindikata i poslovodstva kompanije Srbija Ziđin Koper.

U tom su periodu doneta dva Pravilnika o radu, održano nekoliko protesta zaposlenih u Majdanpeku i Boru, u pregovaranje se uključila resorna ministarstva, da bi novi kolektivni ugovor bio potpisan u sredu, 8. februara.

Primenjivaće se od ovog meseca i prava radnika, koja su imali po prethodnom kolektivnom ugovoru su nepromenjena.

Sindikati nisu prihvatili linearno povećanje od 5.000 dinara koje nije ulazilo u osnovnu zaradu, a pregovori su završeni sa cenom radnog sata koja je sa 177 povećana na 192 dinara.

Povećanje zarada radnika sa nižim koeficijentom biće veće od 15 odsto, a za one sa višim koeficijentom procenat povećanja biće niži.

Prosečna plata u kineskoj kompaniji, kako se očekuje, biće u 2023. godini oko 120.000 dinara.

S druge strane, rudari su ipak nezadovoljni ovim pregovorima.

“Sindikati su samo napravili predstavu za narod. Oni su sklopili dogovor, koji nikako nije odgovarajući za nas. Šta više, nakon tolike borbe, protesta i štrajka ovaj dogovor je sraman. Ovo je poniženje za radnike”, rekao je S. M. koji je zaposlen u kineskoj kompaniji Zijin u Majdanpeku.

On smatra da “sindikati koji ne rade u korist radnika nisu ni potrebni pa ih treba i ugasiti”.

“Ja i još dosta kolega ćemo se iščlaniti iz sindikata. Bolje da platim advokata kad zatreba, nego da plaćam nekome ko će me ponovo prodati!”, zaključio je on.

Potpisivanju kolektivnog ugovora prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Nikola Selaković .

Izvor: danas.rs, novinarska agencija, lični izvori,