Proširen kapacitet azila za pse u Majdanpeku

Zbog sve većeg broja pasa lutalica na ulici, kapacitet azila za napuštene pse u Majdanpeku ovih dana je proširen i umesto dosadašnjih 166 mesta u prihvatilištu će biti prostora za smeštaj još 76 odraslih jedinki.

Prema rečima Gradimira Đurića, v.d. direktora Javnog preduzeća za stambene usluge, u čijoj nadležnosti je Služba zoo higijene, pored velike podrške lokalne samouprave u rešavanju ovog problema, jedan od načina rasterećenja azila je i udomljavanje pasa, koje bi moglo i trebalo da bude na višem nivou.

S druge strane i dalje je veliki broj neodgovornih građana koji se odriču svojih kućnih ljubimaca ostavljajući ih na ulici.

Azil za napuštene pse u Majdanpeku, u kojem je trenutno smešteno 166 odraslih jedinki, otvoren je pre nešto više od dve godine i ovih dana, proširen je za smeštaj još 76 pasa.

S obzirom na stalni porast napuštenih pasa i potreba za povećanjem kapaciteta raste, tako da će uskoro i ove nove kućice, odnosno kavezi biti popunjeni“, kaže Gradimir Đurić, v.d. direktora Javnog preduzeća za stambene usluge, u čijoj nadležnosti su i poslovi Zoo higijene, ističući veliku podršku lokalne samouprave u rešavanju ovog velikog komunalnog problema.

Prema njegovim rečima, jedan od načina rasterećenja azila je i podizanje svesti neodgovornih građana koji odbacuju svoje kućne ljubimce i ostavljaju ih na ulici, a s druge strane to je i udomljavanje pasa. Od početka rada prihvatilišta na ovaj način je zbrinuto pedesetak pasa, a u azilu se nadaju da će taj broj biti i veći nakon aktiviranja sajta, putem kojeg će ljubitelji pasa moći da odaberu svog budućeg kućnog ljubimca.

Izvor: RTV BOR