Nastavnici škole u Majdanpeku sami popravljaju kvarove i time štede novac!

Odricali su se svojih honorara kako bi nabavili računare i opremili radionice za praktičnu nastavu, realizovali projekte koji su omogućili da imaju jednu od najsavremenijih škola u Srbiji, oslikanim muralom oplemenili prostor i pokazali da kada zatreba mogu da zasuku rukave i poprave sve što treba, kao što je bio slučaj sa školskom kotlarnicom. Tehničke škole Majdanpek.

Zahvaljujući angažovanju profesora zgrada te škole bila je samo jedan dan bez grejanja i ostvarena je ušteda između 200.000 i 300.000 dinara. Ona nije povezana na gradsku toplanu i ima sopstvenu kotlarnicu, a sistem grejanja ove srednjoškolske ustanove osavremenjen je prilikom kompletne rekonstrukcije školske zgrade 2017. godine kada je ugrađena oprema nemačke proizvodnje.

Iako je zima na izmaku i temperature nisu ispod nule, grejanje radnog, poslovnog i stambenog prostora je neophodno.

Zbog problema tehničke prirode zgrada Tehničke škole Majdanpek ostala je bez grejanja na jedan dan, jer su zahvaljujući angažovanju profesora učenike već sutradan dočekale tople učionice.

Budući da se radi srednjoj stručnoj školi koja obrazuje kadrove mašinske i elektro struke, profesori ove škole „uzeli su stvar u svoje ruke“ i rešili da poprave kvar.

-Nemačku tehnologiju „pročitala“ je srpska pamet. Učinili su to Zoran Petreski i Dejan Đorđević, profesori u Tehničkoj školi. Uspeli smo da ustanovimo kvar i osposobimo sistem grejanja bez dolaska servisera. Poručen je deo koji treba zameniti, a na ovaj način uštedeli smo između 200 i 300.000 dinara lokalnoj samoupravi – kaže direktor ove obrazovne ustanove Dragoslav Janković.

-Moje kolege su još jednom pokazale svoju stručnost, požrtvovanost i želju da pomognu – rekao nam je Gabrijel Milosavljević, profesor istorije, podsećajući na akcije koje su sprovedene i koje su doprinele poboljšanju kvaliteta obrazovnog procesa.

Jer nije ovo prvi put da profesori Tehničke škole Majdanpek postupaju za primer.

U nekoliko navrata odricali su se honorara od ispita vanrednih đaka i tim novcem unapredili izvođenje nastave kupujući računare, interaktivnu tablu, opremajući mašinsku radionicu alatima i kompletnom mašinskom opremom za odvijanje praktične nastave, instrumente i materijale za elektro grupu predmeta.

Uspešno su realizovali i projekat Ministarstva prosvete pa sada raspolažu sa jedanest digitalnih tabli, računarskim kabinetima, opremljenim radionicama, belim tablama.

Nedavno je u kabinetu srpskog jezika naslikan mural čime je realizovana ideja Dubravke Srbu, profesorke srpskog jezika i književnosti, kojoj kao i njenim kolegama iz Tehničke škole ne nedostaje dobra volja da primerom pomažu mladima da ovaj svet učine boljim.

Izvor: danas.rs/Jelena Bujdić Krečković