Majdanpečki Dom Zdravlja dobio je novi sanitet!

Dom zdravlja “Dr Veroljub Cakić” Majdanpek obnovio je proletos postojeći vozni park prolestos sa dva nova sanitetska vozila koja je obezbedilo Ministarstvo zdravlja. Sada raspolaže i savremenim reanomobilo. Još jedno sanitetsko vozilo ovoj ustanovi puno znači, s obzirom da su veći zdravstveni centri udaljeni 200 km od Majdanpeka.

Majdanpečki Dom zdravlja jedan je od retkih u Srbiji, koji svoje pacijente mora da transportuje najmanje 75 kilometara do sekundarne ustanove odnosno do Zdravstvenog centra Bor ili mnogo dalje do Beograda ili kovid bolnice Kruševac.

Zato je neophodno da raspolaže sigurnim voznim parkom, kako bi pacijenti imali kvalitetne uslove transporta.

U vreme pandemije sanitetska vozila ove zdravstvene ustanove, svako ponaosob, prešla su po 300.000 kilometara, tako da su dva nova sanitetska vozila stigla posredstvom Ministarstva zdravlja u maju ove godine, kako je Danasu tada rekao direktor Doma zdravlja dr Dragan fudulović, omogućila bolju uslugu i kvalitetnije uslove transporta pacijenata do sekundarnih zdravstvenih ustanova.

Boljoj opremljenosti Doma zdravlja i daljem podizanju nivoa usluge doprineći i savremeni reanomobil koji je ova majdanpečka zdravstvena ustanova dobila od Srbije Ziđin Koper.

-Ovo vozilo raspolaže savremenim uređajima. Tu su defibrilator sa monitoringom, EKG aparat za praćenje vitalnih funkcija pacijenata i pravovremeno reagovanje kod naglog srčanog zastoja, aparat za kiseoničnu terapiju, oksimetar, aspirator, imobilizacioni set i ostalo. Sanitet je opremljen i „prslukom“za saobraćajni i industrijski traumatizam, što je vrlo važno za pravovremeno i efikasno zbrinjavanje teško povređenih pacijenata – kaže direktor majdanpečkog Doma zdravlja, dr Dragan Fudulović.

Ključeve savremenog saniteta, vrednog šest i po miliona dinara, dr Draganu Fuduloviću uručio je direktor majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper Jian Heyuan.

Heyuan je tom prilikom napomenuo da kompanija, Srbija Ziđin Koper gotovo svakodnevno pomaže i lokalne samouprave u Boru i Majdnapeku gde ima proizvodne pogone.

-Zahvaljujući toj pomoći renovirani su mnogi objekti u oba grada i u selima obe lokalne zajednice, a za to je izdvojeno 2,6 miliona dolara. Kompanija pomaže brojne kulturne, prosvetne, turističke i sportske ustanove i manifestacije i direktno i konkretno pokazuje da je motor razvoja Timočke Krajine i Srbije. Samo u Majdanpeku, otvoreno je 1.430 novih radnih mesta – kazao je direktor majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper, dodajući da se kompanija trudi da pored zapošljavanja i pomoći brojnim porodicama, rekultivacijom rudarskih površina da Majdanpeku veliki doprinos i u oblasti zaštite životne sredine i ozelenjavanja.

Primopredaji ambulantnog vozila prisustvovao je i predsednik opštine Majdanpek, Dragan Popović koji je istakao važnost ulaganja u zdravstvo.

-Ulaganje u zdravstvo je posebno važno, jer samo ako imamo zdrave stanovnike možemo da planiramo budućnost. Ovo ambulantno vozilo nam mnogo znači jer je Majdanpek oko 200 kilometara udaljen od svih većih gradova i zdravstvenih ustanova, do kojih će se sada brže stizati. Takođe, ova donacija nam je omogućila uštedu u budžetu, jer bismo svakako morali da nabavimo novo vozilo – kazao je Popović.

Izvor: danas.rs