Danas: ovo je čovek koji je odbio da ruši kamp na Starici!

Zaječarac Saša Cvetković, radnik beogradske firme FTO koju je Ziđin angažovao na poslovima obezbeđenja, odbio je u subotu, 20. avgusta, da učestvuje u rušenju kampa na planini Starici kod Majdanpeka, u kome se duže od dva meseca nalaze aktivisti koji se protive rušenju ovog simbola Majdanpeka.

Dan nakon toga, kako u svojoj ispovesti tvrdi za Danas, on je odbio i naređenje nadređenih da opet ode u Majdanpek, nakon čega je dobio i usmeni otkaz, ali je vraćen na posao kada je zatražio da mu u pisanoj formi daju razlog otkaza.

– Bio sam sa svojim kolegama na planini Starici kao radnik obezbeđenja kada je došlo do pokušaja rušenja kampa. Tada smo se, uslovno rečeno, sukobili sa aktivistima iz kampa, ali sam odbio naređenje svojih nadređenih da porušimo kamp. Nama je prvobitno bilo rečeno da je naš zadatak da obezbedimo deo od oko 300 metara od mesta miniranja kako niko ne bi bio povređen, a ne da rušimo kamp – priča za Danas Cvetković.

Prema njegovim rečima, od njega i njegovih kolega rušenje kampa na Starici zahtevali su kineski predstavnici kompanije Ziđin, ali je, kako tvrdi, on to sprečio i odbio pošto nije znao čiji je to kamp, i zbog čega se od njih zahteva da se poruši.

– Međutim, dok sam tražio da se prekine sa rušenjem, oštećen je jedan šator i uklonjeno nekoliko zastava. Nismo u tom trenutku imali informacije šta se na Starici dešava i radi. Posle nekoliko desetina minuta kineski radnici su napustili mesto dogašaja i ostavili nas same”, objašnjava Cvetković.

Prema njegovim rečima, on je sa svojim kolegama ostao sam u šumi.

– Naređeno nam je da ako neko priđe delu planine gde se minira da ga udaljimo zbog njegove bezbednosti. Nakon toga pozvao sam kolege da dođemo u kamp, da ga ne rušimo, i da se tu sklonimo od kiše – priča sagovornik Danasa.