Hronologija događaja na planini Starici

1. Jun: Prvi put su se u javnosti pojavile fotografije teške mehanizacije rudnika na vrhu planine Starice!

5. Jun: odbornici Martin Bežinarević i Snežana Todorović zajedno sa Majdanpečankom Katarinom Sporić prisustvovali su pregovorima sa direktorom kineske kompanije ZiJin u Majdanpeku. Tokom njihovog sastanka se desila nenajavljena eksplozija (miniranje) vrha planine Starice.

7. Jun: počeli su protesti “Ne damo Staricu” u organizaciji grupe građana “Ne dam”.

8. Jun: održan je drugi po redu protest “Ne damo Staricu”.

9. Jun: treći po redu protest “Ne damo Staricu” na kome se organizaciji protesta pridružila i grupa građana “MOŽE I DRUGAČIJE”.

10. Jun: Četiri protest “Ne damo Staricu”.

11. Jun: Peti protest “Ne damo Staricu” kao skup u parku u Majdanpeku na kome su govorili svi predstavnici opozicije i aktivisti.

13. Jun: Grupa građana “Ne dam” je objavila javni poziv građanima da se pridruže u “pohodu na Staricu”.

15. Jun: Organizovan je, do sada najveći, protestni skup u Majdanpeku koji su podržali predstavnici koalicije Moramo. Na protestnom skupu u parku u Majdanpeku su govorili narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta i Biljana Stojković kao i profesorka Snežana Šerbula. Istog dana je na planini Starici postavljen kamp aktivista.

16. Jun: još jedan protest “Ne damo Staricu” kao podrška aktivistima koji kampuju na planinskom vrhu. Odbornik GG “MOŽE I DRUGAČIJE” Martin Bežinarević objavio je podatak da je ugrožena vrsta slepih miševa iz tunela Rajkove pećine pred izumiranjem usred potresa zemljišta prilikom minisranja na planini Starici. Organizacija Evropski Majdanpek je podržala aktiviste na planini Starici.

17. Jun: ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović reagovala je na dešavanja u Majdanpeku uz objašnjenje da je do miniranja došlo kako bi se “sanirao opasan nagib na planini”.

23. Jun: Martin Bežinarević objavio je online peticiju “Da se planina Starica stavi pod zaštitu države.

24. Jun: kineska kompanija ZiJin poslala je tešku mehanizaciju i policiju na planinu Staricu. Aktivisti su uspeli da se odupru pritiscima i nastave sa kampovanjem. Isto dana se još aktivista popelo na planinu.

25. Jun: Martin Bežinarević kroz javno saopštenje upozorio pripadnike MUPa da ne zastrašuju aktiviste na planini Starici te da “izaberu ispravnu, a ne lakšu opciju”.

28. Jun: Kineska kompanija ZiJin izdala je saopštenje za javnost u kome navodi da je ponašanje aktivista na planini Starici “neodgovorno”.

30. Jun: sednicu Skupštine opštine Majdanpek obeležili su fizički i verbalni incidenti po pitanju planine Starice. Direktor rudnika sa srpske strane i odbornik Branislav Tomić potvrdio je da se ceo Majdanpek nalazi u eksploatacionoj zoni.

1. Jul: Kineska kompanija ZiJin tužila republiku Srbiju zbog poreza. Traže smanjenje taksi kako bi lakše dolazili do zemljišta.

4. Jul: Martin Bežinarević u emisiji “Novi dan” televizije N1 upozorio Republičku i lokalnu vlast u Majdanpeku da, ukoliko se ignorisanje problema u Majdanpeku nastavi, može doći do eskalacije sukoba.

8. Jul: Martin Bežinarević je u online emisiji portala Glas javnosti osudio izjavu Branislava Tomića rečima “treba ga biti sramota. Svaki čovek na starici vredi kao 100!”.

10. Jul: Petar Đurić, aktivista organizacije “Ćale, ovo je za tebe” najavio je svoj dolazak u Majdanpek i pridruživanje aktivistima na planini Starici.