Čovek štrajkuje glađu; ZiJin tvrdi: eksproprijacija po zakonu!

Zlatibor Kraučanović započeo štrajk glađu zbog ZiJin-a!

Zlatibor Kračunović, iz sela Slatina kod Bora, stupio je juče u štrajk glađu ispred direkcije Serbian Zi Jin Copper Bor nakon što pregovori Kraučanovića i predstavnika ove kineske kompanije nisu uspeli.

Kako Kračunović navodi, on ne želi da “proda svoju dedovinu” već je samo može “dati u zakup”.

“Ne  želim da zaustavim rudarenje, ali ne želim da prodam svoju dedovinu. Insistirao sam da se rudarenje nastavi, ali da zemljište bude moje, a da mi kompanija plaća zakup, što oni ne žele. Kako bismo rešili problem bezbolno, zatražio sam da mi kupe 80 ari na Avali ili Kosmaju, ali zbog visoke cene oni su to odbili”, kaže on.

ZiJin tvrdi: sve je po zakonu!

S druge strane kineska kompanija ZiJin tvrdi da “sve radi po zakonu”, konkretno po zakonu o ekspropriaciji.

Kako je istaknuto, ZiJin parcele otkupljuje po ceni značajno većoj od realne tržišne vrednosti, a ponude za otkup formirane su na osnovu procene angažovanih licenciranih sudskih veštaka i u prisustvu vlasnika zemljišta, plus je uz procenjeni iznos isplaćivala bonus od 100 odsto, kao i 50.000 dinara po katastarskoj parceli. Za građevinske objekte, umesto realne tržišne cene, kompanija je isplaćivala zamensku vrednost.

U praksi to znači da je u slučajevima kada na parceli postoje čak i oronuli i zapušteni objekti, kompanija plaćala troškove izgradnje potpuno novih objekta na drugoj, zamenskoj lokaciji i to u istoj kvadraturi, što je značajno povolјnije za vlasnika nepokretnosti, tvrdi Ziđin.

Šta značu “ekspropriacija”?

Eksproprijacija je pravni institut koji dozvoljava prinudni prelaz nepokretnosti iz privatne u državnu svojinu zbog opšteg interesa, a uz naknadu.

Pri tom opšti interes nije u propisima definisan na jedan opšti način, već su samo dati kriterijumi za njegovo poimanje i to kroz nabrajanje najvažnijih i najtipičnijih primera; nepokretnost se može eksproprisati kada je to potrebno radi izgradnje privrednih, stambenih, komunalnih, prosvetnih, kulturnih i drugih sličnih objekata od opšteg interesa.

Za eksproprisanu nepokretnost se daje pravična naknada i to po pravilu u novcu, a po sporazumu stranaka i u vidu druge nepokretnosti u kom slučaju se eksproprijacija pojavljuje ne samo kao način prestanka, već i kao način sticanja svojine.