1 od 5 miliona: država da zaštiti narod od ZiJin-a!

Pokret #1od5miliona je pozvao državne institucije da reaguju na “ugrožavanje privatne svojine Zlatibora Kračunovića” koji je juče stupio u štrajk glađu nakon neuspelih pregovora sa kineskom kompanijom ZiJin oko prodaje njegovo imanja ovoj kompaniji.

“Sramna je mantra ZiJina, u kojoj stalno navode da “rade sve po zakonu”, dok Kračunović štrajkuje glađu kako bi zaštitio svoju dedovinu.”, navode iz ovog pokreta.

1od5miliona tvrdi da kineska kompanija ZiJin “prisilnom eksproprijacijom” samo podiže već dovoljno zategnute tenzije i time pogoršava situaciju.

“Reakcija nadležnih je neophodna, kako bi Kraučanović prestao sa štrajkom glađu i kako sebe ne bi doveo u ozbiljan zdravstveni problem, a svaki pomen pregovora sa kompanijom ZiJin nije više nikakva opcija.”, stoji u saopštenju pokreta #1od5miliona i dodaje se:

” ZiJin je više puta pogazio svoju reč i pokazao da ne mari za zakone Republike Srbije, niti za njene građane, stoga pokret #1od5miliona traži reviziju i potpuno raskidanje ugovora o strateškom partnerstvu između Srbije i Kine.”