Bolnica pred zatvaranje! Lekari neće da dođu da rade u Majdanpeku!

Dr Marko Radulović, direktor Opšte bolnice Majdanpek, jedinstven je u Srbiji – broj svog mobilnog telefona okačio je na sajt ove ustanove, pa ga sugrađani zovu i danju i noći s raznim problemima. Ali ono po čemu ni on ni ova bolnica, nažalost, nisu jedinstveni, već su kao i mnoge zdravstvene ustanove iz unutrašnjosti i ruralnih predela – lekare nikako ne mogu da dovedu u Majdanpek. Ne pomažu ni plaćeni stan, hotel i stimulacija preko plate. Stanovništvo ove opštine je praktično pred gubitkom nevelike, ali važne bolnice.

Na čelu jedne od najmanjih bolnica u Srbiji dr Radulović postavljen je marta prošle godine. I odmah je krenuo entuzijastično.

– Majdanpek ima svega oko 14.500 stanovnika i mnogi od njih su ovde prijavljeni, a žive u inostranstvu. Međutim, opština je ogromna, bezmalo 1.000 kvadratnih kilometara i razuđena, ljudi žive po udaljenim selima. Veoma je teško da se iz svakog dela opštine dođe, mnogima je daleko bolnica i zato sam ostavio svoj broj telefona na sajtu bolnice. Želim da budem otvoren za pacijente. Zovu me često, za svašta, i gde mogu i ne mogu pomoći. Svako ima svoju muku i njemu je najveća na sveta. I dolaze. Iako sam odredio utorak i četvrtak od 12 do 14 sati kao otvorena vrata, stalno je neko pred vratima s nekim problemom – kaže za Kurir dr Radulović:

– Zove ćerka, majka joj je nepokretna i onkološki pacijent, trpi bolove, a u selu su. Pošto se kao anesteziolog bavim i terapijom bola, prepisao sam joj terapiju. Malopre mi je dolazila baka za supruga, nisu zadovoljni kad su mu zakazali prijem u Gamzigradsku banju, pa moli da i ja zovem.

I to što telefon zvoni i kad je praznik, vreme odmora… nije problem. Ogroman problem se doktoru nadvi nad glavom, kao i celom Majdanpeku – na korak su da ostanu bez bolnice.

– Imamo svega 50 kreveta, jedino možda Knjaževac ima manje od nas. To je minimum minimuma da bismo se zvali bolnicom. Imamo opštu hirurgiju, ginekologiju sa porodilištem, dečje odeljenje i interno. Ali kadrova nikako. Niko neće u Majdanpek. Praktično smo pred zatvaranjem ako to ne rešimo u najskorije vreme. Interno odeljenje treba da ima pet lekara po sistematizaciji, a mi imamo jednog i još jednog koji uskoro ide u penziju. I taj jedan će da ode ako ne nađemo još nekoga, ne može čovek da trpi toliki teret – priča dr Radulović.

Imaju i samo jednog ginekologa, koji za četiri godine ide u penziju.

– Na pedijatriji je jedna doktorka, bar je mlada, pa možemo nečemu da se nadamo. Imamo i jednog mlađeg hirurga i dvojicu starijih od 65 godina, koji uskoro neće raditi. Sva odeljenja pokriva po jedan lekar i, ako i on ispadne, odeljenje može da se zatvori. I ne samo odeljenje već i ambulanta, a na kraju i bolnica – naglašava dr Radulović.

Opština Majdanpek im, ističe, nudi svaku pomoć.

– Hoće doktorima da daju kadrovski stan, pa i novčanu stimulaciju, sve što je potrebno. Ali i mimo svega niko neće u Majdanpek. Tri specijalizacije smo dali prošle godine, a još tri ćemo ove, ali da iškolujemo lekara specijalistu treba nam pet-šest godina, a mi nemamo toliko vremena za čekanje. Pristajemo i na penzionere, zlata bi nam bio vredan internista penzioner. Opština će da im plaća stan ili hotel i stimulaciju, samo neko da dođe da radi, da se ne ugasimo, narod bi time mnogo izgubio – veli dr Radulović i dodaje da jedino imaju dovoljno anesteziologa – njih troje.

I to malo lekara iz bolnice prečesto mora da bude u pripravnosti i ne mogu da mrdnu iz Majdanpeka, moraju uvek da budu dostupni ako je nešto hitno.

– Zato povremeno angažujemo o trošku opštine i doktore penzionere iz okolnih gradova, koji uskaču i pokrivaju pripravnost. Opština im plaća hotel – kaže dr Radulović i dodaje da ambulantu bar malo rasterećuju time što im jednom mesečno iz UKC Srbije dolaze opšti hirurg, endokrini hirurg, neurohirurg i radiolozi, a što naravno opština plaća.

Izvor: Kurir.rs