ZiJin tvrdi: sve radimo u skladu sa zakonom

Kineska kompanija ZiJin oglasila se saopštenjem povodom tvrdnji Evropske zelene partije, a po pitanju problema planine Starice i ispumpavanja vode iz Lazareve pećine u Boru.

„Nije naš posao da određujemo visinu rudne rente u Srbiji, ona je propisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara i mi ovaj, kao i ostale zakone poštujemo i ispunjavamo.”, stoji u saopštenju kineske kompanije.

ZiJin tvrdi da su informacije o tome da ova kineska kompanija ispumpava vodu iz vodoizvorišta Lazareva pećina – neistinite.

“Želimo da istaknemo da je kompanija upumpavala vodu u Borsko jezero od 6. maja do 12. jula ove godine, a razlozi za to su dijametralno suprotni od ovih navoda i kao i o svemu drugom što činimo, i o tome smo obavestili javnost. Naime, u saopštenju, koje smo 24. maja ove godine izdali, a više od dvadeset nacionalnih i lokalnih medija prenelo, jasno opisujemo razloge i količinu upumpavane vode u Borsko jezero”, navodi se u saopštenju.

Kineska kompanija se izjasnila i po pitanju planine Starice te naglasila da su “sve uradili u saglasju sa Zakonom”.

“Ovu planinu, simbol grada Majdanpeka, nije potrebno da brane samozvani ekolozi i razni malobrojni aktivisti, jer je miniranje koje smo izvršili rađeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, po savetu i uz nadzor eminentnih stručnjaka sa Tehničkog fakulteta u Boru, a u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove bezbednosti.”, kaže ZiJin.

Kineska kompanija tvrdi da svakodnevno investira u rudarstvo u Boru i Majdanpeku, i naglašava ono što svi relevantni faktori i institucije u Republici Srbiji i znaju”, da se nikada ranije nije ovoliko ulagalo u očuvanje životne sredine, rekultivaciju zemljišta, ozelenjavanje, kao i u lokalnu zajednicu u celosti.

“Razumemo da je deo nečije političke agende da čak i neosnovano napada, ali kao odgovorna kompanija, koja štiti svoj ugled, ugled svih zaposlenih i koja veoma ozbiljno pristupa ispunjenju svih svojih obaveza, nalazimo za shodno da reagujemo na ovakve neozbiljne i apsolutno netačne informacije, a koje je navedena partija objavila u svom saopštenju bez ikakve prethodne provere”, navodi se u saopštenju Kompanije Srbija Ziđin Koper.