Slabiji zemljotres pogodio Majdanpek

Još jedan zemljotres pogodio je Srbiju nakon serije od pet potresa. Kako javlja Republički seizmološki zavod, potres se dogodio u Majdanpeku, jačine 1,7 stepeni po Rihteru oko 10 sati.

Zemljotres se dogodio na dubini od 7 kilometara.

Većina Majdanpečana nije osetila zemljotres, dok oni koji jesu primetili potres navode da se takvi potresi dešavaju svakodnevno prilikom miniranja u rudniku.

Podsetimo, Srbiju je za manje 24 sata pogodilo čak pet zemljotresa, a najjači registrovan potres dogodio se u petak uveče u Baljevcu na Ibru, jačine 4 stepena po Rihterovoj skali, na dubini od 6 kilometara.

Prvi potres dogodio se oko 18 časova, a prema Rihterevoj skali ovaj potres ima energiju male nuklearne bombe, te ga većina građana oseti, a može doći i do manjih oštećenja.

Sledeći potres registrovan je u istom mestu, oko 20 sati, ali je bio skoro duplo slabiji – 2,3 stepena po Rihteru, na dubini od 10 kilometara.

Nakon ova dva zemljotresa, tlo Srbije nije mirovalo, te je u toku noći i rano jutros došlo do još tri potresa.

Prvi je registrovan u Kragujevcu, jačine 2,1 stepen po Rihteru, na dubini od samo 5 kilometara oko 5 časova ujutru. Potom, samo sat vremena kasnije, tresao se i Novi Pazar, jačinom 2,9 stepena po Rihteru, na dubini od 7 kilometara. Na kraju, zemljotres je pogodio i Kuršumliju oko osam sati ujutru, jačinom od 1,6 stepeni, na dubini od 12 kilometara.

Izvor: direktno.rs