Skuplje grejanje od 1. januara za 11 procenata!

Za razliku od 1. januara ove godine kada je pet procenata umanjena cena daljinskog grejanja, od prvog dana naredne godine Majdanpečanima će JP za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Majdanpek ovu uslugu naplaćivati 11 odsto skuplje. Cena po kvadratu biće 106 dinara.

Ovogodišnja grejna sezona koja je kao i u većini gradova u Srbiji startovala desetak dana kasnije u odnosu na zvanmičan početak, startovala je uz nepromenjenu cenu.

Međutim, poskupljenje energenata od početka naredne godine odraziće se na račune korisnika majdanpečke gradske toplane.

Kako dnevni list Danas saznaje od nadležnih, drva sečka je poskupela 35 odsto te je to osnovni razlog za zahtev za povećanje cene koji je odobrilo Opštinsko veće.

-Nova cena grejanja biće 106 dinara po kvadratu i mesečni račun za stan od 60 kvadrata iznosi oko 6.500 dinara. Imamo dovoljno drvne sečke, kao i mazuta koji koristimo kada su izuzetno niske temperature i kao i prošle sezone grejanje je dvadesetčetvoročasovno – kazao nam je direktor JP za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Majdanpek Đorđe Roškić.

Kako kaže direktor JP Majdanpek imaju sto zahteva za ponovni priključak, kao i zahteve za priključak na daljinsko grejanje i u delovima grada gde nema toplovoda.

Inače, jesenas su izmenom Programa korišćenja subvencija za JP „Majdanpek“ uvećana budžetska izdvajanja za gradsku toplanu.

Poskupljenje osnovnog energenta, drvne sečke za oko 35 odsto, bilo je razlog da se subvencije uvećaju za 120 miliona dinara.
Sa ovim povećanjem, subvencije iz opštinskog budžeta za toplanu u Majdanpeku u 2022. godini iznose iznose 328 miliona dinara i najveći deo čine subvencije za sečku – 274 miliona dinara, a izdvajanja za mazut povećana su sa 44,7 na 45,1 milion dinara.

Izvor: danas.rs