Rajkova pećina u Srbiji krije zanimljivu legendu o skrivenom blagu

Pećinski nakin bele boje posebna je priča i ono što Rajkovu pećinu čini neobičnom i prepoznatljivom.

Putem koji vodi pored Malog Peka, reke na području istočne Srbije stiže se i do Rajkove pećine, udaljene tek koji kilometar od Majdanpeka.

Smatra se za najznačajniju pećinu u tom delu naše zemlje. Osim po legendi o skrivenom blagu, koja je prati, Rajkova pećina je poznata i po bogatom pećinskom nakitu u beloj boji.

Ovaj Spomenik prirode deo je Geoparka „Đerdap“, prvog takve vrste u Srbiji. Počev od 1975. godine je otvorena za turističke posete, a danas u njoj postoji i kružna staza, dužine oko 1,4 kilometara.

Legenda o skrivenom blagu

U vreme turske vladavine ovim prostorima živeo je i izvesni Rajko. Iako ga prati i epitet vojvoda, on je zapravo držao mehanu i smatra se da je živeo tokom 19. veka.

Budući da je on baš zaslužan za naziv ove pećine, jasno je da Rajko nije bio samo vlasnik mehane. On je zapravo danju ugošćavao, a noću radio nešto sasvim drugo – pljačkao putnike turskih karavana.

I legenda, kao legenda, ne može da prođe bez plena. Tako se veruje da je baš u ovoj pećini Rajko skrivao sve što bi pokrao od putnika.

Najduža istražena pećina u Srbiji

Zahvaljujući na prvom mestu delanju Rajkove reke, inače ponornice, koja i protiče kroz ovu pećinu, došlo je do stvaranja tako bogatog pećinskog nakita, karakterističnog po beloj boji.

Uzevši u obzir da je do sada, zaslugom najpre Jovana Cvijića, a zatim i dr Radenka Lazarevića, koji je vodio drugo istraživanje, otkriveno toliko prirodno bogatstvo, smatra se da je Rajkova pećina najduža pećina u Srbiji, navodi „Jpserbiatravel“. Do sada je istraženo 2.304 metara pećinskih kanala.

Tome treba dodati i podatak da se u njoj nalaze dva horizonta, hidrološki, koji je aktivan i niži, odnosno suvi horizont, koji je viši, što je svrstava u red najinteresantnijih u našoj zemlji.

Pećinski nakin bele boje posebna je priča i ono što Rajkovu pećinu čini neobičnom i prepoznatljivom.

Zahvaljujući kristalnom kalcitu i delovanju prirode, može se pohvaliti nekim, posve neobičnim ukrasima. Neki od njih podsećaju na razne prizore, pa ne čudi što su i dobili nazive „Panj sa gljivama“, „Puž“ i „Egipatska boginja“, što su figure koje važe za najpoznatije u ovoj pećini.

Iako je cela pećina zanimljiva, posetiocima je najneobičniji prolazak kroz „Ježevu dvoranu“. Na tavanici te dvorane mogu se videti brojne cevćice od kalcita, na hiljade njih. U kombinaciji sa hukom Rajkove reke, daju posve neobičan i jedinstven doživljaj.

Izvor: ona.rs