Odbornik Grupe građana Ne Dam i jedan od najaktivnijih aktivista koji štite planinu Staricu, Vladimir Božić, priveden je sinoć u kasnim večernjim časovima.

Njemu je policija prvo pretresla stan, nakon čega mu je određeno zadržavanje od 48 sati u Neogtinu.

“Kako su nam rekli, oni imaju nezvanična saznanja da nije Božić jedini na informativnom razgovoru, već da ima još nekoliko ljudi. Građani su iznervirani jer, tokom prethodnog incidenta na Starici, nije bilo pretresanja stanova, informativnih razgovora kada su bili napadnuti aktivisti”, rekla je Božičeva koleginica, Irena Barbulović u sinoćnom intervjuu za dnevne novine Danas.

Kako nezvanično saznajemo, protiv Božića će biti podneta krivična prijava “zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči ili svađi.

Podsećamo, iako našem portalu nije potvrđeno da je Božić priveden nakon incidenta sa kineskim radnikom i paljenjem mašine na Severnom reviru, aktivisti opozicije pretpostavljaju da je upravo ovo razlog zbog privođenja Vladimira Božića.

Isto veče kada je došlo do napada na kineskog radnika, uništen je i kamp aktivista na planini Starici, a u prethodnom periodu je više puta dolazilo do incidenta koje su uglavnom pokretali radnici ZiJina.

Na Božićevo hapšenje su reagovali odbornici i aktivisti iz Majdanpeka, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, pokret Ekološki ustanak i drugi.

“Druže Božo izdrži… Pravda će pobediti a mnogi će se tada stideti… Snaga i čast!”, napisao je Igor Barbulović, odornik SO Majdanpek ispred SPSa na svom fejzbuk profilu.

„Po kom pravnom osnovu je privedeno i zadržano imenovano lice? Zašto je lice saslušavao u svojstvu građanina šest sati ukupno?“, pitaju iz Ekološkog Ustanka, stavljajući naglasak da je ovakvo postupanje „prilično neuobičajeno i protivzakonito“, te da je izazvalo veliki revolt.

Odbornik i kopredsednik Pokreta #1od5miliona Martin Bežinarević kaže da je ovakva reakcija nadležnih “kukavički čin” te da je došlo do mnogo prekršaja protokola prilikom privođenja Božića.

“Nije problem da se neko pozove na informativni razgovor. Tokom organizovanja protesta sam i ja išao na dosta takvih razgovora. Problem je kada se pozicija MUPa zloupotrebi, a zakoni i protokoli odbace. Način na koji je MUP priveo Božića je frapantan. Samo zbog toga mora da bude pušten”, naglasio je Bežinarević.