Pravila službe na kineski način: Srpski radnici odbili da podižu pesnicu

Nova pravila rada za domaće i kineske radnike u sedam koraka. Prozivka, stajanje u redu po visini, gromoglasno pozdravljanje vođa smena. Pravilnikom je između ostalog propisano i da zaposleni moraju međusobno da proveravaju izgled i psihičko stanje kolega, a pri čitanju zakletve moraju da podignu desnu ruku stisunu u šaci.

„Dokument pod nazivom ‚Sedam koraka‘, koji se pojavio na portalima i društvenim mrežama, za održavanje predsmenskih sastanaka na površinskom kopu u Majdanpeku, ne primenjuje u kompaniji Serbia ZiĐin Koper doo. Pravila se isključivo odnose na zaposlene u podizvođačkoj firmi ‚Jinshan Construction‘ koja posluje na površinskom kopu ‚Severni revir‘ majdanpečkog ogranka“, objašnjavaju iz ZiĐina.

To potvrđuju i iz Granskog sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost. Kažu da novine koje je uspostavila podizvođačka firma ranije nisu važile i da pravilo podizanje desne ruke ne važi za sve radnike.

„To je trebalo da važi i za naše zaposlene, međutim, oni su se izborili da bar to ne rade, rekli su im da mi nismo u komunizmu više, da mi nismo u komunističkoj partiji da naši zaposleni nemaju potrebe da otpozdravljaju tako“, kaže za N1 Časlav Gavrić iz Granskog sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost.

Neka od pravila koja su propisana su potrebna za bezbednost na radu, neka su bizarna i nisu u zakonskim okvirima rada, kaže stručnjak za radno pravo Mario Reljanović iz Instituta za uporedno pravo.

Dodaje i da su mnogi primeri u Srbiji pokazali da se stranim investitorima dozvoljava da uspostavljaju svoja pravila rada koja su mimo Zakona.

„Ovde imamo jednu situaciju koja nije neko užasno kršenje zakona koje čini štetu domaćim radnicima, ali imamo situaciju koja je indikativna da će u nekim drugim okolnostima kineski poslodavac preneti iz svog obrasca ponašanja u Srbiju i nešto što je direktno suprotno Zakonu o radu. Već smo i imali takve situacije, naročito kada je reč o određenim pravima radnika“, podseća Reljanović.

Šta o novim pravilima misle nadležni i na osnovu kog zakonskog propisa strani poslodavci mogu da uvode novine za radnike ostaje nepoznato, jer na to pitanje odgovor nismo dobili iz Ministarstva za rad.

Izvor: n1info.rs