MLAĐE KATEGORIJE – Zlatna budućnost Majdanpeka

Bliži se 50. rođendan odbojkaškog kluba Majdanpek, a zainteresovanost devojčica za ovaj sport godinama je ista. „Krivci“ za to su trener mlađih kategorija Ivana Krišanović i Biljana Vasović, na čelu prvotimki. Bivše majdanpečke odbojkašice trude se da neguju tradiciju i zadrže najmlađe.

Za zlatnu budućnost odbojke u rudarskom gradu trenira oko 80 devojčica. Takozvanih „kokica“ ima 27, dok su najbrojnije pretpionirke sa 30 devojčica. U nešto starijoj pionirskoj kategoriji ima 20 igračica, koje neretko treniraju i sa seniorskim timom, zajedno sa nekoliko starijih, vernih iskusnih devojaka.

– Postoje četiri grupe, uključujući prvi tim. Imati toliko devojčica, za tako mali grad je veliki broj. Najmlađe se takmiče u mini ligi Mosić, dok za pretpionirke i pionirke postoji liga. U odnosu na prethodne godine, dosta je porastao broj dece i izuzetno nam je drago zbog toga. Trudimo se da odbojku prezentujemo na pravi način, u vrtićima i školama, kako bismo povukli što više dece. Nadam se da ćemo nastaviti u istom maniru. Postoji želja i kod dečaka, ali trenutno nemamo mogućnosti za to, što ne znači da će tako biti u budućnosti – rekla je Ivana Krišanović.

Godinama unazad prvi tim Majdanpeka predstavlja miks najstarijih sa Ivaninim „vrtićem“  i to je ono što odlikuje ovaj klub.

– Raduje nas što nam se svake sezone priključuje sve više mlađih, na koje možemo da se oslanjamo. Od 2023. smo u regionalnoj ligi Timok, istupili smo iz višeg ranga, zbog igračkog kadra. Imamo problem sa odlaskom dece na školovanje ali trudimo se da najbolje radimo sa onima sa kojima raspolažemo. Cilj nam je da sa podmlatkom napravimo ekipu koja će za nekoliko godina praviti dobre rezultate – rekla je Biljana Vasović.

Majdanpek 11. novembra organizuje treći Memorijalni turnir „Biljana Kerić“ za najmlađe, gde će ugostiti klubove iz okolnih gradova. Kasnije istog dana i prvotimke igraju prvo kolo u ligi.

Izvor: zurnal.rs, Foto: I. Krišanović